De energierevolutie

We gaan steeds sneller naar een energierevolutie. De vervanging van fossiele brandstoffen naar duurzame, groene energie begint op gang te komen.

Besparen

Nederland heeft vorig jaar minder elektriciteit verbruikt dan de jaren daarvoor. Dat komt door de crisis, maar vooral doordat we beter opletten hoe we energie gebruiken, bijvoorbeeld door stand-by-stoppers te gebruiken. Doordat we geen 100 watts lampen meer kunnen kopen en massaal op zuiniger lampen overstappen. Doordat we nieuwe, energiezuinige apparatuur, met voorop de nieuwste LED-tv’s kopen. Doordat we de huizen steeds beter isoleren. Doordat we slimme apparatuur ons werk laten doen.

Thermostaten

thermostaat enecoWaar we tot nu toe zelf onze thermostaat moesten regelen, wat op twee manieren niet altijd praktisch is, namelijk doordat mensen de neiging hebben als ze in een koud huis komen de verwarming snel omhoog te zetten en doordat men de temperatuur in huis vaak te hoog afstelt als men niet aanwezig is, krijgen we nu bijvoorbeeld hulp van de slimme thermostaat van Eneco; de Toon.
Deze thermostaten hoeft men maar een keer in te stellen en zij regelen alles voor je. Zij zetten de verwarming aan voordat men thuis komt, zij zorgen er voor dat de verwarming minimaal een uur voordat men naar bed gaat terug gezet wordt. Zij controleren de huistemperatuur zodat er niet onnodig gas verbruikt wordt.

Toekomst

Energiebesparen in de toekomstDit is pas een eerste stap naar de toekomst. De volgende generatie slimme thermostaten zal zelf berekenen welke temperatuur op welk moment nodig is. Zijn er mensen in huis? Hoeveel, want hoe meer mensen hoe meer warmte zij zelf afgeven. Hoe laat gaat men gemiddeld slapen? Hoe vaak stelt men de temperatuur hoger en hoe hoog? Zo zal deze machine er voor zorgen dat wij zo weinig mogelijk gas verbruiken, terwijl de temperatuur in huis altijd als aangenaam ervaren wordt. Dat is pas vooruitgang.