Oefening baart niet altijd kunst

MichiganStateEen aantal psychologen van Michigan State University hebben een studie uitgevoerd naar de ontwikkeling van vaardigheden en uit de studie blijkt dat veel oefening niet altijd leidt tot vaardigheden van een hoog niveau. Intelligentie en aanleg zouden belangrijker zijn dan het aantal uren dat wordt getraind.

De psychologen kwamen tot hun conclusies na het bestuderen van 14 verschillende onderzoekers naar de prestaties van schakers en musici. Daarbij werd in het bijzonder gekeken naar het verband tussen het aantal uren dat werd geoefend en de prestaties en vaardigheden van de verschillende onderzoeksobjecten.

Het niveau dat mensen kunnen bereiken bij het leren van complexe vaardigheden als schaken en het bespelen van een instrument zou slechts voor eenderde afhangen van het aantal uren dat wordt getraind. Zaken als intelligentie, talent en de leeftijd van het onderzoeksobject zijn belangrijker en deze zaken zijn verantwoordelijk voor het overige deel.

Het onderzoek ontkracht de beweringen van Malcolm Gladwell in het boek Outliers. Gladwell introduceerde in zijn boek de zogenaamde 10.000 uur-regel. Volgens deze regel zullen mensen die gedurende 10.000 uur een bepaalde vaardigheid trainen automatisch ook een expert worden op het gebied van die vaardigheid.

Het is volgens de onderzoekers van Michigan State met de resultaten van de nieuwe studie echter niet langer mogelijk om in die regel te geloven. Het bewijs voor het tegendeel zou overduidelijk zijn. Mensen die enorm veel trainen komen soms niet verder dan een gemiddeld niveau, terwijl anderen die relatief weinig trainen in korte tijd een erg hoog niveau weten te bereiken.